Popelka & Smetana
1. MAJ 2025 KL. 19.30 & 3. MAJ 2025 KL. 14.00
KONCERTSALEN
PROGRAM
Bedřich Smetana (1824-84)
Mit fædreland (Ma vlast) (1882)
I Vyšehrad
II Moldau (Vltava)
III Šárka
IV Fra Bøhmens marker og skove
V Tábor
VI Blaník
Varighed ca. 1 time og 15 min.
MØD MUSIKKEN
Kl. 18.30/13.00 i Koncertsalen med Ole Bartholin Kiilerich
EXTRANUMMER (KUN LØRDAG)
Umiddelbart efter koncerten lørdag 3. maj spiller en lille gruppe musikere en intim koncert i uformelle rammer i foyeren. Baren er åben, lyset er dæmpet og musikerne har selv sammensat programmet og fortæller om musikken.


Torsdagskoncerten sendes direkte i P2 Koncerten, genudsendes søndag kl. 12.15 og kan også høres i DR Lyd
Om musikken
Smetana: Mit fædreland
Nationernes selvstændighed, identitet og landegrænser er et brændende aktuelt spørgsmål. Hvem har hjemme hvor? Hvor dybe er rødderne – og har den stærkeste nation ret over den mindre stærke?
De spørgsmål havde også eksistentiel betydning i 1870’erne, da den tjekkiske komponist Bedřich Smetana skrev sit store orkesterværk Mit fædreland.
Mit fædreland – på tjekkisk ’Ma vlast’ – er en svulmende tale om tjekkernes kultur og historie. Værket blev opført første gang i 1882 og har lige siden haft en enestående national betydning for tjekkerne gennem alle de sving, op- og nedture, historien har haft siden da.
Da Smetana skrev musikken, var Tjekkiet ikke en selvstændig nation, men kun en del af det store Østrig-ungarske kejserrige. Det dækkede Europas central-østlige del: fra Bøhmen i nord til Bosnien i syd, fra Tyrol i vest og til Moldova i øst. I centrum var dobbeltmonarkiets to hovedstæder, Wien og Budapest. Den konstruktion var både for bred og for kunstig, og efter få årtier slog Østrig-Ungarn revner og sprak i 1914 – da den 1. Verdenskrig gik i gang.
Som nationalsindet komponist stræbte Smetana efter at ramme en tjekkisk stil i musikken. På tilsvarende vis tænkte mange andre europæiske kunstnere i 1800-tallet, hvor nationalstaterne med alle kræfter markerede deres selvstændighed. I Danmark ville man rive sig løs fra tysk kultur, i Norge fra dansk kultur, i Finland fra russisk kultur. Alle steder søgte nationalromantiske kunstnere tilbage til gamle folkelige kilder – folkeviser, legender og sagn – for at bearbejde dem til en ny, nationalt farvet kunst.
Smetana beskriver i musikken seks scener fra den tjekkiske fortid og det tjekkiske landskab. Han opfattede det selv som seks forskellige stykker. De hænger sammen i en cyklus, men er i deres karakter seks individuelle værker.
At høre hele Mit fædreland er derfor noget af en musikalsk maraton! De seks stykker varer cirka et kvarter hver, tilsammen knap halvanden time, og i musikalsk indhold er det meget begivenhedsrigt. Man kan sammenligne det med at læse seks intense noveller i træk. Titlerne på de enkelte stykker var nok til, at det nationalt-begejstrede tjekkiske publikum på Smetanas tid kunne fange de musikalske scenerier. Ikke-tjekker har derimod god brug for nogle korte introduktioner, hvor man kan støtte sig ved de korte beskrivelser, som Smetana selv skrev ned.
1. Vyšehrad
Vyšehrad er en borg på en klippetop syd for Prag. Her boede de første bøhmiske fyrster i det 10. århundrede, men slottet blev ødelagt under de voldsomme krige i senmiddelalderen. I musikken skruer Smetana tiden tilbage, så vi hører sagnet om slottets storhed og fald.
Stykket er i tre dele. Det indledes af et par harper, der symboliserer fortidens barder og deres kvad og sagnfortællinger.
I stykkets midterdel bølger uroen frem og tilbage – Smetana forklarede, at man hører ”om hændelserne ved Vyšehrad, om storheden, pragten, turneringerne og slagene frem til det endelige forfald og ødelæggelsen.”
Til slut vender harpetemaet tilbage, denne gang mere bedrøveligt end i begyndelsen. Storhedstiden for Vyšehrad er forbi.
2. Moldau (Vltava)
Værkets mest berømte sats er Moldau, eller som den hedder på tjekkisk: Vltava. Et genialt stykke orkesterpoesi, der beskriver den strømmende Moldau-flod fra kilden og til dens udløb. Floden glider gennem smukke landskaber, og ud af musikken vokser en uforglemmelig melodi, der rummer essensen af den natur og folklore, som Smetana vil hylde.
Smetanas egen beskrivelse lyder: ”Værket beskriver Moldaus løb, der udspringer af to små kilder, den kolde og den varme Moldau. De to kilder løber sammen til én og flyder gennem skove og enge, gennem bondelandet, hvor der holdes høstfester; i måneskinnet danser vandnymferne; på de nærliggende klippetoppe knejser stolte borge, slotte og ruiner; Moldau hvirvler afsted i Skt. Johannes-vandfaldene og flyder som en bred strøm til Prag, hvor Vyšehrad kommer i syne, og den forsvinder til slut udi det fjerne, hvor den majestætisk flyder ud i Elben.”
Det pudsige er, at lyttere fra andre lande også kan genkende deres nationaltone i Moldaus smukke melodi. For svenskere lyder den lidt som ’Ack Värmeland, du sköna’, for israelere som nationalsangen ’Hatikvah’. Nationalromantikkens forskellige ’nationale’ tonesprog havde så meget til fælles, at det nogle gange mest er etiketten og titlen, der afgør, hvilken nation, det drejer sig om.
3. Šárka
Satsen om Šárka handler om en kriger i en kvindelig hær, som i 600-tallet udkæmpede den såkaldte ”Jomfrukrig”, hvor hun sammen med sine amazoner nedkæmpede en mandlig hær.
”Kompositionen begynder med et portræt af den rasende pige, der sværger at hævne sig på alle mænd på grund af sin elskers utroskab”, forklarer Smetana. Den mandlige hær anføres af Ctirad.
Smetana fortæller: ”I det fjerne høres Ctirad og hans væbnere, der kommer for at ydmyge og straffe pigerne. Mændene narres af et nødråb i det fjerne fra en pige (Šárka), der er bundet til et træ. Da Ctirad ser hende, bliver han betaget af hendes skønhed og befrier hende. Hun giver ham og hans mænd en forgiftet drik, der først gør dem berusede og derefter får dem til at falde i søvn. Et hornsignal tilkalder de andre kvinder fra deres fjerne skjulested, og de iler dertil for at udføre deres blodtørstige gerning. Blodbadets rædsler og Šárkas tilfredsstillede hævntørst er værkets slutning.”
4. Fra Bøhmens marker og skove
Cyklussens næste stykke er en slags fantasi over temaer, der minder om tjekkisk folkemusik. Smetana folder det ud i både brusende vælde og i mere intimt format. På den måde tages man med på en overflyvning af det tjekkiske landskab, hvor det tjekkiske folk bor. ”Dette er et generelt udtryk for de følelser, som vækkes ved synet af de tjekkiske landskaber”, forklarede Smetana.
I denne del af Mit fædreland er der ikke fokus på bestemte fortidsmonumenter og folkesagn, men på befolkningen og deres egen jord. Smetana gav denne beskrivelse af musikken: ”Fra alle steder i skov og på mark lyder inderlig sang, både glad og vemodig. Skovene – hørt i en hornsolo – og det lystige, frugtbare lavland ved Elben og mange, mange andre landsdele er i tankerne i denne lovsang.”
5. Tábor
I næstsidste digtning fortæller Smetana om religionskrigen i 1400-tallet, hvor hussitterne lavede oprør mod den katolske kirke. Hussitterne var tilhængerne af den tjekkiske biskop Jan Hus, der blev brændt på bålet for kætteri. Det skete 100 år før Martin Luthers protestantiske reformation.
Hussitterne samlede en slagkraftig folkehær med base i byen Tábor i det sydlige Bøhmen, og i musikken giver Smetana et portræt af det, han kalder ”de glorværdige hussitterkrige og hussitternes uovervindelige ånd”. Hovedtemaet er et citat fra en hussitter-salme, der har titlen ”I, der er Guds stridsmænd”. Smetana bruger den firskårne salme som musikalsk byggeklods. Han forklarede:
”Hele værkets struktur er afledt af denne majestætiske melodi. På hussitternes hovedsæde i Tábor har denne hymne ganske givet lydt alleroftest og mest højlydt. Værket beskriver resolut vilje, sejrrige kampe, udholdenhed og en stædig ubøjelighed.”
6. Blaník
Det sidste af de seks stykker begynder, hvor det forrige slap: med salmemelodien ”I, der er Guds stridsmænd”. På den måde sammenligner Smetana hussitternes kampånd fra 1400-tallet med sin egen samtids kamp i 1800-tallet. Fortid og nutid samler sig for at skabe en ny nation. Og ligesom Holger Danske vil vågne fra sin søvn, hvis Danmark er truet, er hussitterne klar til kamp, når det gælder – Smetana forklarer:
”Efter de hussittiske heltes nederlag skjuler de sig i Blaník-bjerget og venter i dyb søvn på det øjeblik, hvor de skulle komme deres land til undsætning. På grundlag af hussitter-melodien udvikles genopstandelsen af den tjekkiske nation og fremtidige lykke. Denne sejrrige hymne, der er udformet som en march, afslutter værket og dermed hele cyklussen af symfoniske digte, Mit fædreland.”
Smetana peger også på et intermezzo i satsen, hvor ”en hyrdedreng råber og spiller skalmeje, og ekkoet svarer ham”. Det er et smukt billede på det afsnit, hvor en obo spiller en enkel melodi, akkompagneret stilfærdigt af de andre træblæsere. Et symbol på de yngste tjekkiske generationer, der håbefuldt kalder på fremtiden for et selvstændigt Tjekkiet.
Jens Cornelius
Dirigent

Petr Popelka
Petr Popelka er chefdirigent for to fremragende orkestre, Tjekkiets Radiosymfoniorkester og Wiener Symfonikerne.
Han er født 1986 i Prag, og inden han begyndte sin dirigentkarriere, var han kontrabassist i et af Europas bedste orkestre, Dresdens Statskapel, som han i dag ofte er gæstedirigent for. Han gæsteoptræder også med mange andre orkestre – i sidste uge dirigerede han det berømte Gewandhaus Orkester i Leipzig, og senere denne måned gælder det Berlins Statskapel.
Petr Popelka er også en hyppig gæst på podiet hos DR Symfoniorkestret. Det er kun syv år siden, han deltog i Malko Konkurrencen for unge dirigenter her i Koncerthuset og gjorde et meget stærkt indtryk, dog uden at vinde en pris. Siden da er han med sit store musikerskab allerede nået op i dirigenternes førstedivision.
Orkester

DR Symfoniorkestret
DR Symfoniorkestret har lige siden DR’s grundlæggelse i 1925 bragt den symfoniske musik ud til publikum, lyttere og seere i hele landet. Samtidig er orkestret blevet en vigtig repræsentant for dansk musik i udlandet gennem turnéer og medieproduktioner, som har vundet international genklang. DR Symfoniorkestret har altid været tæt forbundet med den danske musik, men orkestret favner samtidig hele det rige, symfoniske repertoire fra forskellige klassiske og romantiske traditioner op til vores egen tid.
DR Symfoniorkestrets chefdirigent har siden 2016 været den anerkendte italienske dirigent Fabio Luisi, som bl.a. har stået i spidsen for højt profilerede turnéer til Kina, Japan og USA. DR Symfoniorkestret og Luisi gennemførte i januar en stor jubilæumsturné til Tyskland, Belgien, Østrig og Ungarn, hvor de begejstrede såvel publikum som anmeldere.
Efter indspilningen af Carl Nielsens symfonier og koncerter (Deutsche Grammophon), der har givet genlyd internationalt og modtaget adskillige priser, har orkestret og Fabio Luisi også indspillet alle Alexander Skrjabins orkesterværker. Næste store indspilningsprojekt, igen for Deutsche Grammophon, er allerede i gang med Arnold Schönbergs samlede orkesterværker, hvor første udgivelse – Verklärte Nacht – udkom digitalt d. 13. september, som markering af 150-året for Schönbergs fødsel. De over 30 Schönberg-værker vil udkomme henover de næste 5-6 år.
Som medieorkester spiller DR Symfoniorkestret ikke bare for de 100.000 koncertgæster, som hver sæson oplever orkestret live. Mere end 500.000 lyttere og seere følger orkestrets klassiske koncerter på radio, tv og internet, og millioner lytter med, når koncerterne transmitteres internationalt. Også på sociale medier har DR Symfoniorkestret en stor fanskare – over 340 millioner seere verden over har set videoer fra orkestrets populære soundtrack-koncerter med film- og computerspilsmusik.
MUSIKERLISTE
Koncertmester
Soo-Jin Hong
Violin 1
Soo-Jin Hong
Christina Åstrand
Bartosz Skibinski
Elna Carr
Jan Leif Rohard
Johannes Søe Hansen
Helle Hanskov Palm
Per Friman
Sarah Jillian McClelland
Tine Rudloff
Sabine Bretschneider-Jochumsen
Runi Bæk
Patricia Mia Andersen
Monika Malmquist Egholm
Johanna Qvamme
Kern Westerberg
Violin 2
Gunvor Sihm
Malin William-Olsson
Bodil Kuhlmann
Julie Meile
Line Marie Most
Marianne Bindel
Anne Marie Kjærulff
Hedvig Oftedahl Vivanco
Jonida Luisa Tafilaj
Ida Balslev
Violeta Daniela Mönnekes
Austin Lee Hansen
Peter Andreas Nielsen
Borbála Brezovszky
Bratsch
Yu Sun
Gunnar Lychou
Kristian Scharff Fogh
Astrid Christensen
Katrine Reinhold Bundgaard
Stine Hasbirk Brandt
Katarzyna Bugala
Alexander Butz
Magda Stevensson
Einar Kyvik Bauge
Benedikte Artved
Emilia Wareborn
Cello
Soo-Kyung Hong
Richard Krug
Birgitte Øland
Johan Krarup
Peter Morrison
Louisa Schwab
Chul-Geun Park
Cansin Kara
Hyazintha Andrej
Mihai Fagarasan
Bas
Einars Everss
Joel Gonzalez
Astor Cortabarria Adde
Henrik Schou Kristensen
Mads Lundahl Kristensen
Gerrit H. Mylius
Nicholas Franco
Ditlev Damkjær
Fløjte
Ulla Miilmann
Anna Nykvist
Russell Satoshi Itani
Obo
Kristine Vestergaard
Ulrich Trier Ortmann
Klarinet
August Lange Finkas
Søren Elbo
Fagot
Audun Halvorsen
Dorte Bennike
Horn
Lasse Luckow Mauritzen
Dominika Piwkowska
Oskar Lejonclou Marklund
Jakob Arnholtz
Gustav Carlsson
Trompet
Michael Frank Møller
Karl Husum
Basun
Lars Ragnar Karlin
Brian Bindner
Gabriel Boezi Gjerpe
Tuba
Thomas Andre Røisland
Harpe
Zachary James Hatcher
Slagtøj
Jakob Weber Egholm
Nicola Carrara
Mads Hebsgaard Andersen
Pauker
René Felix Mathiesen
KOLOFON
Chef for DR Koncerthuset, Den Levende Musik og P2: Kim Bohr
Repertoirechef: Tatjana Kandel
Chef for DR Symfoniorkestrets musikere: Michael Aaberg Thomsen
Produktionstilrettelægger: Karen Skriver Zarganis
Produktionsledere: Morten Danvad, Jakob Helmer Mørck
Lydproducer: Bernhard Güttler
Musiktekniker: Mikkel Nymand
Redaktør: Helle Kristensen
Design: DR Koncerthuset
DR's Koncertvirksomhed støttes af blandt andre
A.P. MØLLER OG HUSTRU CHASTINE MC-KINNEY MØLLERS FOND TIL ALMENE FORMAAL • AUGUSTINUS FONDEN • AAGE OG JOHANNE LOUIS-HANSENS FOND • CARL NIELSEN OG ANNE MARIE CARL-NIELSENS LEGAT • BECKETT-FONDEN • SPORTGOODSFONDEN • KNUD HØJGAARDS FOND • AXEL MUUSFELDTS FOND • WILHELM HANSEN FONDEN • GANGSTEDFONDEN • VENNEFORENINGEN FOR DR’s KOR OG ORKESTRE