Fortællinger

DR Big Band

Nyheder

Skrevet af Jan Dohrmann

7 Minutter

Musikerpris til bigband-dirigent: Emil Holms Mindelegat

Lørdag 7. oktober blev Kammersanger Emil Holms Mindelegat uddelt af DR Symfoniorkestrets musikere i Koncertsalen, og i år havde de valgt at hædre DR Big Bands chefdirigent Miho Hazama.

Hvert år uddeler musikerne i DR Symfoniorkestret Kammersanger Emil Holms Mindelegat til minde om manden, der både grundlagde orkestret og var DR’s allerførste driftsleder fra 1925-1937. Hæderslegatet på 30.000 kroner, som musikerne selv finansierer, bliver enten givet til ’en ekstraordinær indsats i musikkens tjeneste’ eller ’et ungt talent’.

Lørdag eftermiddag blev årets pris uddelt i forbindelse med gentagelsen af ugens Torsdagskoncert i DR Koncerthuset. Og her viste det sig at være en, som har sin jævnlige gang i DR Koncerthuset i forvejen, som blev overrasket med prisen - nemlig DR Big Bands chefdirigent siden 2019, Miho Hazama.

"Vi giver denne pris til en musiker, vi beundrer. I dit tilfælde kan der roligt tilføjes kærlighed til beundringen, for vi faldt fuldstændig for dig, da vi mødte dig første gang."

DORTE BENNIKE, FORMAND FOR MUSIKERNE I DR SYMFONIORKESTRET

- Man kan sige, at årets prismodtager er begge dele: en ekstraordinær musiker, der har gjort en ekstraordinær indsats, og et ungt talent, sagde formanden for musikerne i DR Symfoniorkestret, Dorte Bennike, som overrakte prisen foran publikum i salen.

- Nu er alder jo et relativt begreb. Relativt ikke i forhold til, hvad man selv føler sig, men i denne sammenhæng, hvad man beskæftiger sig med i musikkens verden. For er man instrumentalist og født i 1986, er de dage vist talte, hvor man kan kalde sig et ungt talent. Men er man derimod dirigent og komponist og født i 1986, så er det en anden sag. Der er man stadig meget ung i faget, sagde Dorte Bennike, som selv er fagottist i DR Symfoniorkestret.

Bemærkelsesværdig international karriere

- Miho Hazama er ikke kun en ung dirigent og komponist, som er i starten af en allerede nu meget bemærkelsesværdig international karriere. Hun er også et fantastisk menneske, der engagerer sig helhjertet i relationen til musikerne og fællesskabet om musikken. Derfor har hun fortjent Emil Holms Mindelegat, fremhævede Dorte Bennike.

- Vi giver denne pris til en musiker, vi beundrer. I dit tilfælde kan der roligt tilføjes kærlighed til beundringen, for vi faldt fuldstændig for dig, da vi mødte dig første gang. Der stod ikke kun en formidabel, dygtig dirigent med kæmpe autoritet. Der stod en musiker, som mødte os som musikerkolleger med et kæmpe hjerte og respekt for vores faglighed – og medfølelse grænsende til overbærenhed, da vi kastede os ud på det helt dybe jazz-vand. Vel at mærke uden at have lært at svømme, sagde Dorte Bennike.

Her hentydede hun blandt andet til en koncert i marts i år, hvor DR Big Band og DR Symfoniorkestret stod på scenen sammen i Koncertsalen i en musikalsk hyldest til 100-års fødselaren Thad Jones, som også undervejs i karrieren var chefdirigent for DR Big Band. Få komponister og arrangører behersker både klassisk og jazz, og Miho Hazama havde blandt andet skrevet et nyt værk til den lejlighed, hvor i alt 59 DR-musikere stod på scenen sammen.

Enestående musiker og menneske

Dorte Bennike sagde videre i begrundelsen for at give Miho Hazama Emil Holms Mindelegat:

- Chefdirigenter er vigtige. Ikke kun som branding og tiltrækning af opmærksomhed til et orkester. Men også – og indlysende ikke mindst – vigtige for musikerne i orkestret. Musikere, der har en chefdirigent, som gør at de kan udvikle og udfolde sig – både som individ og som ensemble – er privilegerede. Og når chefen samtidigt involverer sig selv som kollega og menneske i orkestret som fællesskab, i de tilfælde er musikerne både privilegerede og velsignede, sagde formanden for musikerne i DR Symfoniorkestret, der rundede af med at sige:

- Det internationale jazzmagasin ’Downbeat’ har kåret dig som en af de 25 musikere, der vil forme jazzen i fremtiden – på verdensplan. Og hvis de har ret – og det er der rigtig meget, der tyder på, er der håb for fremtiden. For du er en enestående musiker og et enestående menneske, så fremtiden ligger trygt i dine hænder. Vi er ydmygt beærede over at have dig i vores hus, lød det, før klapsalverne fra salen strømmede mod årets modtager, der er født i Tokyo og bor i New York – men altså også hyppig gæst i Danmark.

Se mere til Miho Hazama den næste tid

Miho Hazama modtog Kammersanger Emil Holms Mindelegat samme dag, som DR Big Band i Rudkøbing på Langeland indleder en uges efterårsturné. Omdrejningspunktet for turneen er netop jazzlegenden Thad Jones, som i sin tid havde stor betydning for DR Big Band, og som i år ville være fyldt 100 år.

Det internationale jazzmagasin ’Downbeat’ har kåret dig som en af de 25 musikere, der vil forme jazzen i fremtiden – på verdensplan. Og hvis de har ret – og det er der rigtig meget, der tyder på, er der håb for fremtiden.

DORTE BENNIKE, FORMAND FOR MUSIKERNE I DR SYMFONIORKESTRET

Koncerten kan ses på DR2 og DRTV den 29. oktober, og ugen efter – den 5. november, har de samme kanaler premiere på en ny dokumentar om DR Big Bands chefdirigent. Miho Hazama står også i spidsen for to koncerter med DR Big Band den 10. november og 24. november.

På DRTV kan man fortsat se programserien ’Hun roder med den danske sangskat’, hvor Miho Hazama dykker ned i fem danske sange og deres historie for at give sit bud på, hvordan moderne, jazzede versioner kan lyde. De fem afsnit kan ses eller genses på DR2 i uge 44 som et led i DR’s markering af Spil Dansk-ugen.

Sidste år var det dirigenten Michael Schønwandt, der modtog Kammersanger Emil Holms Mindelegat, og blandt de tidligere modtagere er blandt andre sangerinden Birthe Kjær, violinisten Svend Asmussen, der modtog prisen som 100-årig, entertaineren Sigurd Barrett, violinisten Frederik Øland samt cembalisten og dirigenten Lars Ulrik Mortensen fra ensemblet Concerto Copenhagen.