Fortællinger

DR Big Band

Nyheder

Skrevet af Cecilie Rosenmeier

5 Minutter

DR Big Band åbner sæsonen med svensk jazzkæmpe og basunfestival

Jazzfans i både København og Svendborg kan se frem til at opleve det svenske jazzfænomen Nils ’Nisse’ Landgren, som optræder til DR Big Bands sæsonåbning, inden de sammen tager til basunfestival i Odense.

Nordiske folkemelodier er som skabt for basun.

Hvis man ikke vidste det i forvejen, skal man bare lytte til den svenske jazzbasunist Nils 'Nisse' Landgren. Han er blevet verdenskendt for sine fortolkninger af sit hjemlands smukke melodier på sin ikoniske, røde basun – og samtidig er han på hjemmebane i et væld af jazzede og funky udtryk.

Det kan man opleve live i både DR Koncerthuset og på Svendborg Teater i forbindelse med DR Big Bands sæsonåbning, som også sendes på P8 Jazz.

I forlængelse af koncerterne deltager Nisse Landgren og hele DR Big Bands basungruppe i Dansk Basunfestival, hvor de deler ud af deres musikalske viden til basunspillere i alle aldre.

 

Sæsonåbning med DR Big Band

Torsdag 12. september kl. 20 - DR Koncerthuset, Studie 2

Fredag 13. september - Svendborg Teater

Medvirkende: Nils ”Nisse” Landgren, DR Big Band, Nikolai Bøgelund (dirigent)

14.-15. september - Dansk Basunfestival, ODEON, Syddansk Musikkonservatorium

Se hele DR Big Bands nye sæson på www.drbigband.dk

 

En institution i nordisk jazz

Basunisten Nils 'Nisse' Landgren er ikke bare en virtuos instrumentalist og en charmerende vokalist. Han er også en institution i både nordisk og international jazz, med samarbejdspartnere som Quincy Jones, Vince Mendoza, Herbie Hancock og mange flere. Samtidig er han ekspert i den lyriske, svenske ’sound’, som han har dyrket med blandt andre Bengt-Arne Wallin, Esbjörn Svensson og Georg Riedel.

Med DR Big Bands sæsonåbning er der en sjælden mulighed for at opleve Nisse Landgren i sit es sammen med bandet. Efter deres samarbejde om albummet Miles from Duke for over tre årtier siden, vender Landgren endelig tilbage til bandet med bagagen fuld af forrygende bigband-musik – fra melodisk nordisk jazz til nye skarpe arrangementer, guld fra arkiverne og selvfølgelig numre fra det fælles album.

En weekend fuld af basun

Begge DR Big Bands sæsonåbningskoncerter er arrangeret i samarbejde med Dansk Basunfestival, som løber af stablen den følgende weekend. Her er Nisse Landgren og hans verdensberømte basunkollega Christian Lindgren hovednavnene på den nyetablerede festival, hvor hele 80 basunister fra hele landet deltager.

Det er anden gang, festivalen giver danske basunister i alle aldre mulighed for at mødes og nørde om det fælles instrument. Festivalen er skabt af lokale fynske basunister, og i år får de selskab af alle DR Big Bands fem basunspillere, som deler ud af deres særlige viden om jazzmusik.

Andreas Clemmensen, som er formand for Dansk Basunfestival, siger om idéen bag festivalen:

– Som basunist i Danmark er man ofte alene på sit instrument i sit orkester eller sin musikskole. Derfor er det vigtigt at samle alle, så de mærker, de er en del af et stort fællesskab som er lige så passionerede omkring deres instrument som dem selv. Ved at dele oplevelserne som Dansk Basunfestival tilbyder, spreder vi spilleglæde og dygtiggørelse ud til alle hjørner af landet.

Han fortsætter:

– Vi er enormt glade og stolte over, at så mange vil komme til Odense og dele denne weekend med os. Sidste år havde vi en medvirkende solobasunist fra DR Symfoniorkestret, og denne gang har vi hele fem basunister fra DR Big Band med ombord.

Vil man opleve resultatet af aktiviteterne på Dansk Basunfestival, er der hele fem offentlige koncerter i forbindelse med festivalen. Ud over DR Big Band medvirker bl.a. Prof. Jesper Juul Windahl, Robert Holmsted fra Odense Symfoniorkester, basunklasserne fra alle tre konservatorier i Danmark, og selvfølgelig de to svenske stjernebasunister: Nils 'Nisse' Landgren og Christian Lindberg.